Žiema persirito į antrąją pusę, kai kuriomis dienomis jau net pasirodo saulė, pradeda lašėti varvekliai – taip ir norisi, kad greičiau ateitų pavasaris. Bet kam gi jį ankstinti ? Juk reikia džiaugtis šia diena ir šia akimirka. Štai, pavyzdžiui, gyvenantys šiltuose kraštuose neturi to malonumo kaip mes prie namų nusilipdyti sniego senį, nusilaužti nuo stogo varveklį, stebėti paukščius, atskrendančius į lesyklą. Teko matyti, kaip graikų šeimos, atvažiavusios į prisnigtą kalno viršukalnę, negalėjo atsidžiaugti sutežusiu sniegu: mėtė vienas į kitą gniūžtes, aplipdė sniegu savo mašinas ir džiūgavo, it pamatę tokį stebuklą. Tad džiaukimės žiema, kokia ji bebūtų – snieginga, šlapia ar vėjuota.
O apniukusias dienas ir paankstinti pavasarį galima su pirmąja žaluma ir pirmaisiais daigais. Prekybos centruose jau pasirodė stendai su sėklomis, tad pradžiai galima įsigyti sėjamosios pipirnės sėklų (Garden cress) pakelį, tekainuojantį centus. Nereikalingi jokie sodininkavimo įgūdžiai, tiesiog reikalinga nedidelė lėkštutė ir vatos gabalėlis, kuriuo išklojame lėkštutę. Sudrėkiname vandeniu ir pasėjame sėklas. Viskas.
Po keleto dienų pipirnė pradės dygti. Lėkštutę reikia pastatyti ant palangės, kad daigeliai gautų kuo daugiau šviesos ir svarbu neužmiršti kasdien palaistyti. Daigeliams net nereikia žemės, nes sėklose sukaupta didžiulė energija, jos užtenka ne tik dygimui, bet ir dar vienai ar dviem savaitėms – tiek pipirnė žaliuos ant palangės. Vėliau augalui pradės trūkti maisto medžiagų ir jis pagels, nunyks.
Pipirnė turi įvairių mikroelementų ir vitaminų (jodo, fosforo, kalcio, geležies, taip pat vitaminų B ir C). Mažųjų daigelių skonis gan aštrokas. Jų galima užberti ant sumuštinių, dėti į salotas ir mišraines bei į kitus patiekalus. Tik patartina nedėti į labai karštą maistą, nes tada pražus vitaminai.
Sėjamoji pipirnė nėra lietuviškas augalas, ji atkeliavusi iš Azijos. O tuose kraštuose ji vartojama kaip prieskonis, turintis priešuždegiminių savybių, taip pat tada, kai trūksta vitamino C bei „kraujo valymui“.
Net jei nemėgstate sodininkavimo ir pipirnių nevalgysite, vis tiek pasisėkite jas – tiesiog bus smagu žiūrėti į miniatiūrinę žalumą ant palangės, už kurios – visa dar niūri žiema.